SLiM (Magyar)

From ArchWiki
Jump to navigation Jump to search

Tango-preferences-desktop-locale-modified.pngThe translation of this article or section does not reflect the original text.Tango-preferences-desktop-locale-modified.png

Reason: Last updated in 2011 (128158), out of sync with English page (Discuss in Talk:SLiM (Magyar))

SLiM egy betűszó a Simple Login Manager-ből. SLiM egyszerű, könnyűsúlyú és könnyen konfigurálható. SLiM-et azért használják, mert nem követeli meg a GNOME vagy KDE függőségeket, segíthet a felhasználóknak egy könnyű rendszer összeállítani, akik szeretik használni a kis erőforrásigényű asztali rendszereket, mint Xfce, Openbox vagy Fluxbox.

Telepítés

Telepítsd a SLiM-et az extra tárolóból:

# pacman -S slim

Beállítás

SLiM engedélyezése

SLiM induláskor betöltődik, hogyha beírod a daemon-ok közé rc.conf-ban vagy módosítod az inittab-ot. Lásd a Display managert részletesebb utasításokért.

Egyszerű környezetek

Ahhoz, hogy a SLiM betöltsön egy adott asztali környezetet, szerkeszd ~/.xinitrc fájlodat:

#!/bin/sh

#
# ~/.xinitrc
#
# Executed by startx (run your window manager from here)
#

exec [session-command]

Cseréld [session-command] részt a megfelelő paranccsal. Néhány példa a különböző asztalok indítási parancsaira:

exec awesome
exec dwm
exec fluxbox
exec fvwm2
exec gnome-session
exec openbox-session
exec startkde
exec startlxde
exec startxfce4

Ha az asztali környezeted nem szerepel itt, nézd meg a megfelelő wiki oldalt.

Automatikus bejelentkezés

Ahhoz, hogy a SLiM automatikusan bejelentkezzen egy adott felhasználónévvel (a jelszó beírásának szüksége nélkül), az /etc/slim.conf fájl alábbi sorait kell módosítani:

# default_user    simone

Tedd érvényessé ezt a sort (töröld az elejéről a #-t, angolul: 'uncomment'), és a simone nevet írd át a megfelelő felhasználónévre.

# auto_login     no

Ezt a sort is tedd érvényessé, és írd át a 'no'-t 'yes'-re. Ez fogja az automatikus bejelntkezés funkciót bekapcsolni.

Többszörös környezetek

A SLiM és beállítható úgy, hogy több környezet közül tudj választani bejelentkezéskor.

Az alábbihoz hasonló 'case' struktúrát kell a ~/.xinitrc fájlodba beleírni, és a /etc/slim.conf 'sessions' változóját úgy módosítani, hogy passzoljon azzal a névvel, ami a 'case' struktúrát kezeli. A bejelentkezéskor az F1 billenytűvel tudsz váltani köztük. Fontos, hogy ez még csak kísérleti stádiumban lévő funkció!

# The following variable defines the session which is started if the user doesn't explicitly select a session
# Source: http://svn.berlios.de/svnroot/repos/slim/trunk/xinitrc.sample

DEFAULT_SESSION=twm

case $1 in
kde)
	exec startkde
	;;
xfce4)
	exec startxfce4
	;;
icewm)
	icewmbg &
	icewmtray &
	exec icewm
	;;
wmaker)
	exec wmaker
	;;
blackbox)
	exec blackbox
	;;
*)
	exec $DEFAULT_SESSION
	;;
esac

Témák

Telepítsd a slim-themes csomagot:

# pacman -S slim-themes archlinux-themes-slim

A archlinux-themes-slim csomagok sok különböző témát tartalmaznak. Nézz bele az /usr/share/slim/themes könyvtárba, hogy lásd az elérhető témákat. Adott téma használatához add meg a téma nevét a 'current_theme' sorban a /etc/slim.conf-ban:

#current_theme    default
current_theme    archlinux-simplyblack

To preview a theme run if no instance of the Xorg server is running by: A kiválasztott témát ki tudod próbálni, akkor is ha éppen fut a Xorg , a következő paranccsal:

$ slim -p /usr/share/slim/themes/<theme name>

Bezáráshoz, írd be "exit" a Login sorba és nyomj Entert.

Kiegészítő témacsomagok találhatók az AUR-ban.

Kettős képernyő beállítás

A SLiM témát módosíthatod a /usr/share/slim/themes/<your-theme>/slim.theme szerkesztésével. Például az 'input panel' helyét az alábbi százalékos értékek beállításával módosíthatod (magának a panelnak a mérete 450x250 pixel):

input_panel_x      50%
input_panel_y      50%

vagy pixelértékekben is megadhatod:

# Ezekkel az értékekkel az "archlinux-simplyblack" panel a 1440x900 méretű képernyő közepére kerül
input_panel_x      495
input_panel_y      325
# Ezekkel az értékekkel az "archlinux-retro" panel a 1680x1050 képernyő közepére kerül
input_panel_x      615
input_panel_y      400

Ha az általad használt témának van háttérképe is, annak megjelenítését a background_style segítségével módosíthatod ('stretch', 'tile', 'center' vagy 'color'). További információért látogass el a a slim hivatalos témákkal kapcsolatos dokumentációs oldalára (angol).

Egyéb opciók

Egy pár dolog, amit lehet ki szeretnél próbálni.

Kurzor változtatása

Ha le szeretnéd cserélni az X alapértelmezett kurzorját egy másikra, a slim-cursorAUR[broken link: package not found] csomag áll rendelkezésedre.

Miután telepítetted, szerkeszd a /etc/slim.conf fájlt és tedd érvényessé az alábbi sort:

cursor  left_ptr

Ez egy sima kurzort fog adni neked. A beállítás továbbításra kerül a xsetroot -cursor_name-nek. A beállítható kurzorok nevéért nézz szét itt[dead link 2021-05-17 ⓘ] vagy /usr/share/icons/<your-cursor-theme>/cursors/ fájlban.

Ha a bejelentkező képernyőn megjelenő kurzort szeretnéd kicserélni, hozz létre egy fájlt a /usr/share/icons/default/index.theme névvel, az alábbi tartalommal:

[Icon Theme]
Inherits=<your-cursor-theme>

Cseréld le a <your-cursor-theme> szót az általad használni kívánt kurzortéma nevével (pl. whiteglass).

SLiM és az asztal hátterének illesztése

Ha ugyanazt a hátteret szeretnéd a SLiM-ben használni mint az asztalodon, akkor nevezd át a használt téma háttérkép fájlját, és csinálj egy linket az asztalod háttérjéről a SLiM témád mappájába:

# mv /usr/share/slim/themes/default/background.jpg{,.bck}
# ln -s /path/to/mywallpaper.jpg /usr/share/slim/themes/default/background.jpg

Leállítás, újraindítás, felfüggesztés, kilépés, terminál indítása SLiM-ből

A SLiM bejelntkező képernyőből is leállíthatod, újraindíthatod, felfüggesztheted a géped, kiléphetsz, vagy indíthatsz egy terminált. Hogy ezt meg tudd tenni, az alábbi szavak egyikét írd be a felhasználónévhez, a jelszóhoz pedig a root jelszót:

 • Terminál indításához írd be a console szót felhasználónévként (az alapértelmezett az xterm, amit külön kell telepíteni... írd át a /etc/slim.conf fájlt ha más terminált szeretnél használni)
 • Leállításhoz írd be a halt szót felhasználónévként
 • Újraindításhoz írd be reboot szót felhasználónévként
 • Bash-be való kilépéshez írd be exit szót felhasználónévként
 • Felfüggesztéshez írd be a suspend szót felhasználónévként (ez alapból ki van kapcsolva, szerkeszd a /etc/slim.conf fájlt root-ként hogy érvényesítsd a suspend_cmd sort és, ha szükséges, módosítsd magát a suspend parancsot is (pl. cseréld ki a /usr/sbin/suspend sort sudo /usr/sbin/pm-suspend-re))

SLiM init hiba rc.d daemon-nal

Ha a SLiM-et a /etc/rc.conf fájlt DAEMON szekciójával indítod, és nem indul el, az valószínűleg egy ún. 'lock' fájl hibája. Ugyanis a SLiM létrehoz egy 'lock' fájlt a /var/lock mappában minden egyes induláskor. Azonban előfordulhat, hogy ez a lock mappa ne létezik a /var mappán belül, így a SLiM nem tud elindulni. Nézd meg biztos létezik-e a /var/lock mappa, és ha nem, root-ként létre tudod hozni az alábbi paranccsal:

# mkdir /var/lock/

Power-off hiba Splashy-vel

Ha Splashy-t és SLiM-et is használsz előfordulhat, hogy időnként nem tudod a géped kikapcsolni vagy újraindítani a GNOME, Xfce, LXDE vagy bármi egyéb menüjéből. Nézd meg a /etc/slim.conf és /etc/splash.conf fájljaidat, és írd át: DEFAULT_TTY=7 és xserver_arguments vt07 (ugyanarra mutasson).

Login információk SLiM-mel

Alapból a SLiM nem tudja loggolni a bejelentkezéseket az utmp-be és a wtmp-be, ami miatt hibás jelentések kerülnek rögzítésre a bejelentkezési információkról. Ez javítható ha módosítod a slim.conf fájlodat az alábbiak szerint:

 sessionstart_cmd  /usr/bin/sessreg -a -l $DISPLAY %user
 sessionstop_cmd   /usr/bin/sessreg -d -l $DISPLAY %user

SLiM és a Gnome Keyring

Megjegyzés: slim 1.3.5-1 ships with /etc/pam.d/slim preconfigured to unlock keyring upon login. Users no longer need to modify the file.
Figyelem: If auto login is enabled, the GNOME keyring will not be unlocked automatically on login. This will cause dependent applications, such as Chrome/Chromium and NetworkManager, to misbehave (see https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=167579).

See GNOME/Keyring#Using the keyring outside of GNOME[broken link: invalid section] to use GNOME Keyring in a custom session.

DPI beállítása SLiM-mel

A Xorg szerver általában megkapja a DPI értéket, de ha nem, a SLiM beállítható úgy, hogy megtörténjen. A SLiM-mel nem fog működni, ha úgy állítod be a DPI-t, hogy a /etc/X11/xinit/xserverrc fájlhoz hozzáadod a -dpi 96 argumentumot. Ennek javítására módosítsd a slim.conf fájlt a következőről:

 xserver_arguments  -nolisten tcp vt07 

az alábbira:

 xserver_arguments  -nolisten tcp vt07 -dpi 96

Véletlen téma használata

A current_theme változót kell úgy használni, hogy utána vesszővel elválasztva szerepeljenek azok a témák, amik közül a véletlenszerű kiválasztás történjen.

Az összes SLiM opció

Ez egy lista a SLiM összes konfigurációs beállítási lehetőségéről az alapértelmezett értékeikkel.

Megjegyzés: welcome_msg két változót engedélyez: %host és %domain
sessionstart_cmd %user változót engedélyezi (közvetlenül a login_cmd előt kelrül végrehajtásra) és ez a sessionstop_cmd esetén is engedélyezett
login_cmd a %session és %theme változókat engedélyezi

Források

Segítség