Talk:Frequently asked questions (Suomi)

From ArchWiki

Few improvements to empty questions, not answered // Muutama parannus, vastauksia tyhjiin kyselyyn Arch-jakeluun liittyen

Hei, muutamia vastauksia yleisiin kysymyksiin. Palautetta saa antaa jos noissa tuntuu olevan virheitä.

-- Onko Arch suunniteltu palvelinkäyttöön? Työpöytäkäyttöön? Työasemaksi?

Arch-jakelun voi asentaa haluamallaan tavalla, sitä voi käyttää työpöytäkäyttöjärjestelmänä sekä palvelimissa, kunhan osaa asentaa ja tehdä konfiguroinnit haluamallaan tavalla. Arch on hyvin joustava eri käyttötarkoituksiin.

-- Pidän todella Archista, paitsi että kehitystiimin pitää lisätä ominaisuus X

Voit ottaa kehitystiimiin sähköpostilla yhteyttä tai kehittää oman ohjelman, jonka voi asentaa AUR-pakettivarastosta. AUR-ohjelmalähde toimii kääntämällä interaktiivisesti ohjelmia, joita ei kerkeä testata tai muista syistä saa binäärimuodossa Arch-jakelun pakettivarastoihin.

-- Onko Arch Linux vakaa jakelu? Tapahtuuko rikkoutumisia usein?

Arch on suhteellisen vakaa, tuoreiden ohjelmistopäivityksien vuoksi kuitenkin kannattaa seurata sivuston päivitysuutisia sen suhteen rikkooko uudet päivitykset järjestelmän kokonaisuuden. Erilaiset esim. kääntäjien tai grafiikkakirjastojen riippuvuudet voivat rikkoa joiden ohjelmien toimivuutta. Ole siis varovainen päivitysten suhteen ja tarkista voitko luotettavasti päivittää järjestelmäsi paketit uusimpiin versiohin.

-- Asensin Archin, ja nyt olen komentorivillä! Mitä nyt?

Seuraa asennusohjeita, koita ottaa selvää missä vaiheessa asennusta olet, mitä komentorivikäskyjä tarvitset tehdääksesi asennuksen loppuun. On erittäin hyödyllistä tietää kuinka Bash-pääte (Bourne Again Shell) toimii ja mitkä ovat yleisimmät komentorivin käskyt. Fdisk esimerkiksi auttaa levynosoinnisa ja cd-käskyllä voit liikkua terminaalissa eri hakemistojen välillä.

-- Mitä työpöytäympäristöä tai ikkunanhallintasovellusta minun pitäisi käyttää?

Kukaan ei voi pakottaa ottamaan jotain tiettyä, valitse monista eri vaihtoehdoista itselle sopivin. Kevyimmät ovat pelkkiä ikkunanhallintaan keskittyviä (esim. i3, xmonad, awesome) ja raskaimmat kokonaisia työpöytäympäristöjä (esim. KDE, Gnome)

-- Mikä tekee Archista ainutlaatuisen muiden "minimaalisten" jakeluiden rinnalla?

Archin erottaa muista jakeluista suurempi pakettien saatavuus sekä kattava wiki. Ohjelmistot ovat myös hyvin tuoreita, niin sanotusti terävän uusia (stable <-> bleeding edge) verrattuna esimerkiksi Debianin vakaampiin versiohin ja ohjelmistotarjontaan.

-- Mistä tiedän, onko prosessorini x86_64-yhteensopiva?

Katso tarkasti tietokoneesi dokumentaatio, pahimmassa tapauksessa avaa kotelo ja irroita jäähdytyssiili, kaavi piitahna jolloin tulet näkemään kenties mitä prosessorin rautakuoressa lukee.

-- Miksi 64-bittinen?

Muistirekisteriin saa tällöin enemmän avaruutta ja prosessori on myös hieman tehokkaamman nopea.

-- Päivitys julkaistiin pakettiin, mutta pacman kertoo, että järjestelmä on ajan tasalla

Kenties päivitys ilmestyi ennen kuin ohjelmiston ylläpitäjä kerkisi kääntämään sen binäärisen toimivaan pakettimuotoon, joten odota että ohjelma ilmestyy päivitettynä versiona versiokontrollijärjestelmän kautta tai käännä ohjelma itse uusimmasta lähdekoodiversiosta.

Git on hyvä ja niin on myös gcc sekä muut kääntäjät riippuen millä kielellä ohjelma on kirjoitettu. Varaudu käyttämään paljon välimuistia ja varmista että prosessorisi ei ole vain yhdellä ytimellä.

—Tämä allekirjoittamaton kommentti on käyttäjältä Rwahwoh (keskustelu) 17:30, 2. Joulukuuta 2020 (UTC). Muista aina allekirjoittaa kommentisi neljällä aaltoviivalla ~~~~!

Nopealla vilkaisulla näyttäisi kaikki olevan kunnossa. Niitä saa mielestäni sinne vapaasti lisäillä ja, kuten wikissä yleensä on tapana, muut ihmisolennot sieltä sitten korjailevat niitä mikäli virheitä ilmenee. Muista myös aina allekirjoittaa postaukset täällä talk-sivulla lisäämällä 4 aaltoviivaa kommentisi loppuun.
--Erwinjitsu (talk) 13:55, 3 December 2020 (UTC)Reply[reply]