Frequently asked questions (Hrvatski)

From ArchWiki
Jump to navigation Jump to search

Osim pitanja ispod, možda ćete pronaći nešto korisno na stranicama Put Archa i Arch Linux. Obje stranice sadrže puno informacija Arch Linuxu.

Uopćeno

Q) Što je Arch Linux?

A) Pročitajte članak Arch Linux.

Q) Zašto bih koristio/la Arch Linux?

A) Ako, nakon što ste pročitali o filozofiji i putu Archa, želite 'uradi sam' pristup kao i jednostavanu, elegantanu, veoma prilagodljivu, na samom vrhu novih značajki, uopćenu GNU/Linux distribuciju, možda vam se svidi Arch.

Q) Zašto ne bih koristio/la Arch Linux?

A) Možda nećete htjeti koristiti Arch, ako:

  • se nakon čitanja puta Archa, ne slažete s tom filozofijom.
  • nemate dovoljno vještine, vremena i/ili želje za 'uradi sam' vrstu GNU/Linux distribucije.
  • tražite podršku za bilo koju drugu platformu od x86_64 ili i686.
  • ne želite koristiti distribuciju sa besplatnim softwareom, kao što je definirano u GNU-u.
  • vjerujete da se operativni sustav treba sam podesiti, raditi odmah i sadržavati grafičko sučelje za vaš izbor na istalacijskom mediju.
  • ne želite najnovije, rolling release distribucije kao što je Arch.
  • ste zadovoljni sa vašim trenutnim sustavom.
  • želite operativni sustav koji je namjenjen za druge korisnike.

Q) Na kojoj distribuciji se Arch bazira?

A) Arch je nezavisno razvijana, napravljena iz nova te ne bazirana na bilo koju drugu, Linux distibucija. Prije pravljenja Archa, Judd Vinet se divio i koristio CRUX, super, minimalističku distribuciju koju je napravio Per Lidén. S originalnom inspiracijom sa CRUX-a, Arch je napravljen iz nova, pa je tada pacman kodiran u C programskom jeziku.

Q) Ja sam potpuni GNU/Linux početnik. Bi li probao/la Arch?

A) Ovo pitanje je imalo puno argumentacije. Arch je dizajniran za napredne GNU/Linux korisnike, ali neki ljudi smatraju da je Arch dobro mjesto za početak za motiviranog Linux početnika.

Ako ste početnik i želite koristiti Arch, smatrajte se upozorenim da ćete biti spremni odvojiti znatno vremena za učenje novog sustava i morat ćete prihvatiti činjenicu da je Arch napravljen sa 'uradi sam' principom na umu. Korisnik je taj koji gradi sustav i kontrolira kakav će biti. Prije no što nešto pitate, molimo da malo istražujete - tražite na Google-u, tražite forume (čitate prethodna česta pitanja (FAQ)) i pretražujete nevjerovatno napisanu Arch Wiki dokumentaciju.

Postoji razlog što vam su ovi resursi i informacije dostupni. Tisuće volontiranih sati je potrošeno da biste vi dobili najbolje informacije.