zathura (Suomi)

From ArchWiki

zathura on helposti muokattava dokumentin katseluohjelma vi-tyyllisillä näppäimillä. Se tarjoaa minimalistisen ja työtilaa säästävän käyttäjäliittymän. Zathuraa käytetään pääosin vain näppäimistön kanssa. Erilaisille tiedostomuodoille löytyy tuki lisäosien kautta. Tuki löytyy lisäosilla PDF, PS, DjVu sekä comic book tiedostoille.

Asennus

Asenna zathura paketti haluttujen vaihtoehtoisten riippuvuuksien kanssa:

Ominaisuuksia

Zathura lataa automaattisesti dokumentit. Kun käytetään käännettyjä dokumentteja, kuten LaTeXilla kirjoitettuja, zathura päivittää ulostulevan tulosteen aina, kun käännöstä tapahtuu. Zathuralla on mahdollista aktivoida käänteinen haku ("synctex" avulla).

Zathura pystyy asettamaan dokumentin sivun mukaan (a) tai leveyden mukaan (s), ja se pystyy kääntämään sivuja (r). Sillä voi asettaa sivut vierekkäin (d) ja siitä löytyy myös täyden näytön tila. Sivut pystyy myös uudelleen värjäämään niin, että niillä on musta tausta ja valkoinen etuosa eli teksti ja merkinnät (C-r). Valtaosa vi:n liikekomennoista on tuettuna.

Linkkejä pystyy seuraamaan niitä klikkaamalla. Lisäksi on mahdollista käyttää f painiketta kaikkien linkkien korostamiseksi sivulla, jonka lisäksi niille annetaan numero. Linkkiä vastaavaa numeroa sekä entteriä painamalla pystytään hyppäämään linkin osoittamaan paikkaan. Jos F painiketta painetaan, vain linkin sijainti näytetään tila-palkissa.

Zathura pystyy etsimään ja kopioimaan tekstiä X:n ensisijaiseen valintaan. Se tukee kirjanmerkkejä ja pystyy avaamaan suojattuja tiedostoja.

Zathuran käyttäytymistä ja ulkonäköä pystyy muokkaamaan käyttäen konfigurointi tiedostoa. Zathura kykenee suorittamaan ulkoisia shell komentoja. Se voidaan avata sivulehdellä käyttäen tabbedia.

Zathurassa on vaihtoehtoinen hiekkalaatikkotila seccomp soudatinta käyttämällä, jolla saadaan lujitettu suoritusympäristö käyttäjille.


Vinkkejä ja konsteja

Komentoja voidaan antaa suoraan zathuraan painamalla :, aivan kuten vi:ssä on ominaisuutena.

Aktivoi leikepöydälle kopiointi

~/.config/zathura/zathurarc
set selection-clipboard clipboard

Vierekkäin asettelu

Paina d vierekkäin asettelutilan vaihtamiseksi.

Vierekkäin asettelutilassa, jotta saadaan ensimmäinen sivu vasemmalle puolelle, suorita komento set first-page-column 1:1 Zathurassa. Tämä on hyvinkin käytännöllinen, kun luetaan musiikin skannauksia, missä ladonta optimoi sivun kääntämiseen joillain sivuilla. Kuten muutkin zathura komennot, tämän voi laittaa zathurarc tiedostoon.

Otsikkopalkin ja tilapalkin parantelu

Katso zathurarc(5).

Välilehditetty zathura

Zathura voidaan käyttää välilehdillä käyttäen tabbed.

tabbed -c zathura -e

Huomioithan, että ikkunoinninhallintajärjestelmissä, joissa on olemassa välilehti asetelma, ei tarvitse käyttää tabbedia. Tälläinen on esimerkiksi i3.

Sivun numeron offset

Monet painokset printatuista kirjoista aloittavat sivun numeroiden laskemisen vasta tekstin alussa. Zathura laskee kumminkin kaikki sivut PDF:stä, mukaanlukien ne sivut, joita jotkin painokset eivät laske: etukansi, painoksen erityinen huomio, ne muutavat tyhjät sivut, jne. Tästä syystä Zathuran sivu numerointi on joskus hieman painoksen numeroinnista poikkeava, joka tekee sivunumeroiden seuraamisesta hankalaa.

:offset <numero> komento Zathurassa ottaa huomioon poikkeaman, kun hypätään jollekkin sivulle (kirjoittamalla <numero>G, komento :<numero> ei huomioi tätä poikkeamaa [1]). Esimerkiksi, kirja aloittaa sivujen laskemisen PDFn 17. sivulla (joten sivulla 17, indeksi on 1; sivulla 18 se on 2, jne.). Asetuksella :offset 16, 245G hyppää PDFn 261. sivulle ennemmin kuin 245. sivulle.

Aktivoi Hiekkalaatikko

Zathurassa on hiekkalaatikkotila, joka tarjoaa suojatun ympäristön käyttämällä hyvin tiukkaa seccomp suodatinta. Tämä tila voidaan asettaa zathurarc tiedostossa seuraavanlaisesti:

set sandbox strict

Jotkin ominaisuudet on pois käytöstä, kun käytetään tiukkaa hiekkalaatikkotilaa, kuten tiedostojen kirjoittaminen, printtaminen ja kirjanmerkit.

Tee zathurasta oletus pdf katseluohjelma

Varmistaa, että esimerkiksi xdg-open(1) avaa pdf tiedostot Zathuralla.

Ensin, varmista zathuran desktop tiedoston olemassa olo: /usr/share/applications/org.pwmt.zathura.desktop. Jos se ei ole olemassa, lataa desktop tiedosto zathuran tiedostolähteestä polkuun /usr/share/applications/.

Sen jälkeen, aseta Zathura oletukseksi xdg-mime(1) komennolla:

$ xdg-mime default org.pwmt.zathura.desktop application/pdf

Lue Microsoft Office/LibreOffice dokumentteja zathuralla

zaread-gitAUR skripti mahdollistaa Microsoft Office/LibreOffice dokumenttien avaamisen zathuralla.

Käyttääksesi sitä, suorita

$ zaread /polku/siihen/dokumenttiin.docx

Emacs näppäinkartta

Zathura käyttää oletukselta vi -tyyppistä näppäinkarttaa. Emacs näppäinyhdistelmät pitää asettaa erikseen. Esimerkkiä saa täältä[dead link 2023-10-29 ⓘ].

Vianmääritys

Valtava muistin käyttö Popplerilla

Viassa 88 kerrotaan, että zathura-pdf-mupdf vaihtaminen zathura-pdf-poppler tilalle saattaa korjata ongelman. Jos kumminkin tarkastelet isoa tiedostoa, Zathura vie paljon muistia myös silloin.

Katso myös