Arch Linux (Български)

From ArchWiki
Jump to navigation Jump to search

Tango-preferences-desktop-locale-modified.pngThe translation of this article or section does not reflect the original text.Tango-preferences-desktop-locale-modified.png

Reason: Not updated since 2010 (99428), out of sync with English page (Discuss in Talk:Arch Linux (Български))

Arch Linux е самостоятелно разработвана обществена дистрибуция за i686/x86-64, базирана на модела rolling-release и насочена за опитни потребители на GNU/Linux, която предлага големи binary repositories и прекрасна систем за управление на пакети, както и пакетна система подобна на ports. Разработването се стреми между баланс от минимализъм, елегантност, чист код и модерност. Версия 0.1 (Homer) бе пусната на 11 март, 2002г.

Преимущества

Arch предлага минимална среда по време на инсталацията, (без GUI), компилирана за архитектури i686 и x86-64. Arch е лек, гъвкав, семпъл и се стреми да бъде много близък до UNIX. Философията и внедряването на дизайна му го правят лесен за разширяване и дават възможност да интегриране във всякакви системи - от конзолна машина на минималис до най-грандиозните и пълни със свойства десктоп среди. Вместо да съкращава и маха ненужни и стари пакети, Arch дава възможноста на потребителя да инсталира основа без никакви настройки по подразбиране. Потребителят е този, който решава какъв ще е Arch Linux.

Уникално управление на пакети

Arch е подържана от лесна за ползване binary пакетна система (pacman), която дава възможност да се обновява цялата система с една команда. Pacman е написан на C и е проектиран от нищото да бъде лек, семпъл и много бърз. Arch също предлага система за създаване на пакети подобна на ports, (Arch Build System) да улеснява създаването на инсталационни пакети от програмен код, които също така могат да бъдат синхронизирани с една команда. Можете даже да пресъздадете цялата ви система с една команда. Всичко се върши просто и прозрачно. Моделът rolling release дава възможност за само една пълна инсталация, както и продължителни и непрекъснати обновления,без никога да трябва да преинсталирате или да правите сложни системни обновления за всяка отделна версия.

Модерност

Arch Linux се стреми да подържа последните версии на софтуеъра който предлага, със системата rolling-release. В момента подържаме пакет за модерни ядра нагалсени за минималните i686 и x86-64 системи, хиляди допълнителни, висококачесвени binary пакети сред които repositories подържани от разработчици и потребители, и хиляди скриптове за PKGBUILD, за създаване и пакетиране от програмен код. Arch предлага непроменен, vanilla софтуеър; пакетите се предлагат от чист програмен код, както авторът го е писал по предназначение. Промени по кода се правят в много редки случаи, за да се предотвратят катастрофи в случай на несъвпадения във версиите, които могат да се появят по време на rolling обновления. Arch обединява много от новите свойства достъпни за потребителите на GNU/Linux, като модерни файлови системи (Ext2/3/4, Reiser, XFS, JFS), LVM2/EVMS, софтуерен RAID, поддръжка на udev и initcpio, както и най-новите ядра на Linux.

Семплост

The Arch Way е философия нещата да са прости. Базовата система на Arch е минимална, но напълно функционираща GNU/Linux среда; Linux ядро, верига приспособления на GNU, и допълнително, помагателни програми за command line средата, като links и Vi. Тази изчистена основа може да бъде разширена както потребителят поиска.

Простата система init на Arch е дълбоко вдъхновена от начина на *BSD да инкорпорира заявки чрез един файл (rc.conf) вместо от сложна директорна структура с мнозина символични връзки за всеки runlevel.

Системните настройки се променят чрез редактиране на текстови файлове.

Допълнително четене

За повече информация посетете главната страница https://archlinux.org/ от където имате достъп до различни ресурси, като анонси, Wiki, потребителски форуми, bugzilla и др.