Arch Linux (Српски)

From ArchWiki
Jump to navigation Jump to search

Tango-preferences-desktop-locale-modified.pngThe translation of this article or section does not reflect the original text.Tango-preferences-desktop-locale-modified.png

Reason: Last updated in 2010 (101540), out of sync with English page (Discuss in Talk:Arch Linux (Српски)#)

Арч Линукс је независно развијана i686/x86-64 дистрибуција заједнице, заснована на тзв. моделу „котрљајуће издање“ и циљана на компетентне ГНУ/Линукс кориснике. Нуди велике ризнице бинарних пакета и одличан менаџмент пакета, као и пакетни систем сличан портовима. Развој се фокусира на равнотежи минимализма, елеганције, исправности кода и модерности. Издање 0.1 (Хомер) је изашло 11. марта 2002.

Предности

Арч даје минимално, основно окружење по инсталацији (без графичког сучеља), компајлирано за i686/x86-64 архитектуре. Арч је лаган, прилагодив, једноставан и циљано тежи да буде веома налик Јуниксу. Философија дизајна и имплементације омогућавају да се Арч лако прошири и стопи у какав год систем да градите — од минималистичке конзолне машине до данас доступних грандиозних и могућностима богатих окружења радне површине. Арч не изоставља непотребне или нежељене пакете, већ даје могућност кориснику да изгради систем од минималне основе без икаквих предодређења унапред изабраних. Корисник је тај који одлучује какав ће његов Арч Линукс бити.

Јединствени менаџмент пакета

Арч је подржан једноставним за коришћење бинарним системом пакета (пекмен), који вам омогућава да надоградите цео систем једном командом. Пекмен је писан у C програмском језику и од темеља је дизајниран да буде лак, једноставан и веома брз. Арч такође нуди систем изградње пакета сличан портовима (Arch Build System), који се такође може синхронизовати једном командом, да би се олакшала изградња и инсталација пакета од изворног кода. Можете чак и да поново изградите цео свој систем само једном командом. Све се ради врло једноставно и транспарентно. Тзв. „rolling release“ модел омогућава да само једном инсталирате систем а после имате континуирану беспрекорну инсталацију надоградњи, без потребе да икад поново инсталирате или обављате посебне надоградње система са једног издања на следеће.

Модерност

Арч Линукс настоји да одржи најновија стабилна издања свог софтвера, засновано на систему „котрљајућих издања“. Тренутно подржава унапређени основни скуп пакета за минималну i686 и x86-64 базу система, и хиљаде додатних квалитетних бинарних пакета како у ризницама програмера тако и у кориснички одржаваним ризницама, као и хиљаде PKGBUILD скрипти, за изградњу и паковање пакета из изворног кода. Арч пружа некрпљен, ванила софтвер; пакети се граде из чистог изворног кода, онако како је аутор првобитно намеравао да буду дистрибуисани. Крпљење се дешава само у изузетно ретким случајевима, да се спрече озбиљни проблеми у случају неподударања издања која се могу појавити у моделу „котрљајућех издањаr“. Арч подржава многе новије могућности доступне ГНУ/Линукс корисницима, укључујући и савремене фајл системе (Ext2/3/4, Reiser, XFS, JFS), LVM2/EVMS, софтверски RAID, udev подршку и initcpio, као и најновије доступне кернеле.

Једноставност

Арчов начин је философија која има за циљ очување једноставности. Систем заснован на Арч Линуксу је једноставно минимално, али функционално ГНУ/Линукс окружење; Линукс кернел, ГНУ алати и прегршт опционих, додатних командно-линијских апликација као што су links и Vi. Ово чисто и једноставно полазиште пружа основу за проширење система у шта год да корисник захтева.

Арчов једноставан систем покретања (init) не користи компликовану структуру директоријума која садржи десетине симболичких веза за сваки ниво покретања, већ је веома инспирисан начином како *BSD укључује позиве из једног фајла (rc.conf).

Конфигурација система се постиже уређивањем једноставних текстуалних датотека.

Још информација

Арчова домаћа страница је на https://archlinux.org/ где можете пронаћи везе до корисничких форума, службену документацију и све остало везано за Арч. Такође можете прочитати Арчов начин за још мало увида ако сте незадовољни овим овде.